【1/31】多元物質科学研究所 国際セミナー:Wendell Hill III教授(東北大学多元研)

2017.12.27 イベント

日時:2018年1月31日(水)16:30~18:00
場所:東北大学 多元物質科学研究所 西2号館 3階セミナー室

主催:東北大学 多元物質科学研究所
共催:人・環境と物質をつなぐイノベーション創出ダイナミック・アライアンス、

プログラム
「Probing Quantum Dynamics from Femtoseconds to Attoseconds」
メリーランド大学(アメリカ) Wendell Hill III教授

Abstract:
Unambiguously identifying, tagging and following quantum trajectories during charge migration in molecular systems is central to understanding molecular dynamics and the key to unlocking solutions to robust control techniques necessary to address contemporary scientific and technical challenges. Photo-induced charge dynamics, for example, is ubiquitous in catalysis, photosynthesis, the photovoltaic effect, radiation damage in biomolecules and atmospheric chemistry. With clock speeds ranging from fractions of a femtosecond to more than hundreds of femtoseconds, a variety of techniques are required to track the energy flow and correlated dance between electrons and atomic nuclei reliably. In this talk we will look at how two-pulse phase techniques and core-level transitions may enhance our ability to make these goals a reality.

問い合わせ先:
多元物質科学研究所 上田研究室 上田潔
E-mail:ueda[at]tagen.tohoku.ac.jp