【4/9】Prof. Edward Van Keuren 講演会(東北大学多元研)

2018.03.30 イベント

日時:2018年 4月9日(月) 15時~
場所:東北大学多元物質科学研究所東2号館 2Fセミナー室(旧・反応研棟2号館)

主催:東北大学多元物質科学研究所
共催:高分子・ハイブリッド材料研究センター、
   物質・デバイス領域共同研究拠点、ダイナミック・アライアンス

講演題目:Formation of multicomponent nanoparticles in solution
講演者:Prof. Edward Van Keuren(東北大学多元物質科学研究所 客員研究員)
Department of Physics and Institute for Soft Matter Synthesis and Metrology Georgetown University, Washington DC, USA

講演要旨 : The controlled synthesis of nanoparticles in solution is a critical industrial process as well as a fascinating area of fundamental research. Many solution based methods of synthesizing nanoparticle involve the growth of solid nanoparticles from molecular precursors and so are connected to areas such as solution crystallization, molecular self-assembly and liquid-solid phase transitions. A main theme in my lab is the formation of multicomponent nanomaterials from solutions. I will talk about two types of systems that we are looking at polymer blends and charge transfer crystals. Polymer blend nanoparticles formed with this method are interesting because of the added complexity of the glass transition affecting the growth, as well as the polymer- polymer phase separation that may occur. We are also developing a number of charge transfer crystals which have optical and electronic properties that make them of particular interest for organic electronics.

問合せ :
東北大学多元物質科学研究所 教授 及川英俊
TEL:022-217-6357
E-mail:oikawah[at]tagen.tohoku.ac.jp