【10/23】Dr. Alp Sehirlioglu 特別講演会(東北大学多元研)

2018.10.22 イベント

このたび、多元研と学術交流協定を締結しているアメリカのケースウェスタンリザーブ大学より、 Alp Sehirlioglu博士が来所されます。 酸化物ヘテロ界面に関する講義を以下の通り開催致しますので、この機会に是非ご参集下さい。
------------------------------------
Dr. Alp Sehirlioglu 特別講演会

主催: 東北大学多元物質科学研究所
共催: 物質デバイス領域共同研究拠点、ダイナミックアライアンス、 他

日程:平成30年10月23日(火) 14:30-16:00
会場:東北大学多元物質科学研究所 事務棟2F 大会議室

”Control of LAO/STO hetero-interface behavior by point defects”
Dr. Alp Sehirlioglu, Departments of Materials Science and Engineering, Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, USA

Outlin:
LaAlO3/SrTiO3 (LAO/STO) hetero-interfaces are of-interest due to observation of unexpected phenomena at the interface including tunable 2D conductivity, superconductivity and magnetic scattering. A great number of physical and chemical factors have been hypothesized to create these unique observations at the interface such as electronic reconstruction, intermixing, non-stoichiometry and strain; however neither is necessarily exclusive of each other. Therefore, quantification of all parameters is crucial to understand the extent each factor contributes to both the presence/absence and the magnitude of the 2D conductivity. Presented here is how the local chemistry at the interface affects the local strain and how the surface chemistry can play a role on the electrical conductivity at the interface. The techniques include medium energy ion spectroscopy (MEIS) and X-ray Photoelectron Spectroscopy (XPS). The intermixing of both the A- and B-site cations have been quantified and related to in-plane strain with atomic resolution. The surface adsorbed species have been identified, quantified and was related to electrical properties. The conclusion will focus on the effects of vacancies of strontium and their distribution below the interface. Results show both the need for quantification of parameters and the complex nature of these interfaces.

問合せ先:
東北大学多元物質科学研究所 教授 福山 博之
E-mail: hiroyuki.fukuyama.b6[at]tohoku.ac.jp