【11/21】2019 有機生命・物理化学セミナー: Céline Olivier 教授 (Université de Bordeaux) 講演会

2019.11.13 イベント

現在日本ーフランス二国間共同研究促進事業で来日されている、Céline Olivier 教授に来仙・御来学頂き、講演会を下記の要領で開催致します。
学生さんなどもお誘い合わせの上、多数のご参加を御願い致します。
会場でお会いできること、楽しみにしております。

日時:2019年11月21日(木) 16時~17時(予定)
場所:東北大学多元物質科学研究所 東研究棟1号館(旧称:反応棟1号棟)3階 会議室(307号室)
主催:東北大学多元物質科学研究所・有機・生命科学研究部門
共催:物質デバイス領域共同研究拠点、ダイナミックアライアンス、 他

講演題目:Linear and Nonlinear Chiroptical Properties of Artificial Aromatic Oligomers
講演者 :Prof. Céline Olivier (Institute of Molecular Sciences (ISM), University of Bordeaux)
講演要旨 :
The development of molecular architectures combining chirality, luminescence and nonlinear optical properties is becoming a key for advanced technologies and bio-imaging. In this context, we are interested in the development of chiral supramolecular helical architectures based on artificial aromatic oligomers featuring unique linear and nonlinear chiroptical properties that are Circularly Polarized Luminescence (CPL) and Second-Harmonic Generation (SHG) by scattering in solution. The exceptional modularity of the quinoline-derived helical oligomers foster the rational design and preparation of highly luminescent systems readily adjustable emission wavelength.[1] Strategies are applied to amplify the chiroptical properties: structural variation & length increase of the helical scaffold, multiplication of fluorophore, etc. Moreover, electron-donating and electron-withdrawing substituents introduced at relevant positions of the oligomeric sequence allow to tune the polarization and NLO properties of these systems.[2] Complemental spectroscopic techniques (e.g. CD, CPL, SHG) are implemented to help us decipher structure/property relationships within these supramolecular architectures.

[1] E. Merlet, K. Moreno, A. Tron, N. McClenaghan, B. Kauffmann, Y. Ferrand and C. Olivier, Chem. Commun. 2019, 55, 9825.
[2] D. Verreault, K. Moreno, E. Merlet, F. Adamietz, B. Kauffmann, Y. Ferrand, C. Olivier, V. Rodriguez, submitted.

問合先:
東北大学多元物質科学研究所 教授 和田健彦
TEL: 022-217-5608;FAX: 022-217-5609
E-Mail :hiko*tohoku.ac.jp(*を@に置き換えてください)