【5/20】モスクワ大学 Konstantin Kozakov 教授によるオープンセミナー(東北大多元研)

2016.04.07 イベント

2016年5月20日、モスクワ大学の理論物理学者である Konstantin Kozakov教授をお招きし、レーザー電場かの原子分子の電子軌道を運動量空間で観測できるという理論的提案に関する講演を、オープンセミナー形式で行います。

日時:5月20日(金) 16:00~
会場:東北大学多元物質科学研究所 科学計測研究棟N棟3F セミナー室
※参加費は無料です。

演題:「Laser-assisted electron momentum spectroscopy」
講師: Professor Konstantin Kozakov (Lemonosov Moscow State University)

講演概要: Electron momentum spectroscopy is a well-established tool for measuring momentum distributions of electrons in atomic, molecular and solid targets by means of the (e, 2e) method. In my talk I will discuss theoretical aspects of the (e, 2e) method in the presence of laser radiation, focusing on the case of laser-assisted electron momentum spectroscopy. I will also present and discuss numerical results for laser-assisted electron momentum spectroscopy of hydrogen and helium atomic targets.

お問い合わせ先:
東北大学多元物質科学研究所 量子電子科学研究分野 教授 高橋正彦
E-mail: masahiko*tagen.tohoku.ac.jp(*を@に置き換えてください)